BOALA PARKINSON PRIMARA - I.Sdr parkinsonian motor.

-->
1)Hipertonia parkinsoniana denumita rigiditate,este plastica,adica constanta.Pe parcursul miscarii se poate constata fenomenul de roata dintata si semnul Noica.Rigiditatea este egal distribuita cu o usoara predominata pe flexori si pe musculatura axiala (consecinta: postura cu atitudine in flexie si aplecarea trunchiului in fata.).
2)Hipokinezia – dificultate in initierea miscrii cu scaderea spontaneitatii miscarii,saracia comportamentului motor pana la akinezie,situatie in care pentru un timp bolnavul nu poate initia nicio miscare pe o perioada de timp.
Expresii ale hipokineziei:
  • facies fijat
  • reducerea clipitului
  • intredeschiderea permanenta a gurii
  • hipofonie
  • disfagie
  • tulburari ale miscarilor fine (scris micrografic)
  • imposibilitatea de a efectua doua actiuni simultane (salut in timpul mersului)
3)Bradikinezia se refera la lentoarea miscarilor si insoteste hipokinezia
4)Tremorul 4-6Hz, este predominent in repaus si dispare in actiune si in somn.Este asimetric-unilateral la debut , f rar la extremitatea cefalica.Numai ½ din bolnavi au tremor la debut ,1/4 il dezvolta in evolutie.Aspect de „numaratul banilor”.
Tremorul parkinsonian trebuie diferentiat de tremorul esential,familial,benign,postural si intentional,frecvent la nivelul capului,ameliorabil la doze mici de alcool si propranolol.
5)Instabilitatea posturala se caracterizeaza prin caderi frecvente ,propulsii,retropulsii.Se datoreaza leziunilor trunchiului cerebral datorita carora se altereaza reflexele statiunii bipede. Pacientul initiaza greu primul pas dupa care alearga cu pasi tot mai repezi (festinatia mersului). Postura caracteristica este cu usoara anteflexie a trunchiului,dand impresia in timpul mersului de ,,fuga dupa centrul de greutate,,.
6)Tulburarea de mers –datorita rigiditatii hipokineziei,tulburarilor posturale ,disparitia balansului membrelor superioare,freezingul sau blocajul motor la trecerea prin spatii stramte.